ijzerwake1995-250pxOp 27 augustus 1995 organiseerde het VNJ de eerste IJzerwake te Steenstrate. Die kende een groot succes en achteraf vielen er heel wat positieve reacties te noteren uit heel de Vlaamse Beweging én in de pers.

Hier een samenvatting van het verslag dat toen in Storm verscheen.

Na een geslaagd protest van de Werkgroep radicalisering op de rechteroever trokken enkele duizenden bedevaarders naar Steenstrate waar de VNJ-ordedienst alles in goede banen leidde. Stekebees, Piston en de herauten zorgden voor de omlijsting. Ledy Broeckx, toen Verbondsleidster, hield een stevige toespraak en ook andere VNJ’ers droegen hun steentje bij: de kleinsten bij de bloemenhulde, de vaandrigs bij de indrukwekkende apotheose, verschillende leiders en leidsters bij de voorbereiding, de regie en het schrijven en voordragen van de bindteksten. Hoogtepunt was de strijdrede van Clem de Ridder waar met veel aandacht naar geluisterd werd, ook door meerdere ex-komiteeleden en prominenten uit de Vlaamse Beweging.

Deze IJzerwake mocht zeker een succes genoemd worden. Na afloop bleek dat meer dan 3500 kentekens verkocht waren. Ook de geschreven pers bracht vrij positief verslag uit. Gazet van Antwerpen zag zowat 4000 deelnemers en vermeldde terecht dat het niet ging om een alternatieve bedevaart maar merkte wel op dat de toespraken stevige kritiek aan het adres van het Komitee bevatten.

Zondag 25 augustus 2019: 18de IJzerwake