affiche2007-250pxVlamingen,

Voor de zesde maal roept de vzw IJzerwake alle Vlamingen, voor wie het testament van de Fronters nog niets aan betekenis verloren heeft, op om samen te komen te Steenstrate, nabij het monument van de gebroeders van Raemdonck.

Precies 90 jaar geleden sneuvelden deze jongens uit Temse in deze vlakte.

Eveneens 90 jaar geleden werd de brief aan koning Albert geschreven op de Vlaamse Feestdag, en in december van datzelfde jaar riepen de Activisten in het bezette land de zelfstandigheid van Vlaanderen uit. De vendeliers van Speelschaar Ossaert dragen bij tot een passend eerbetoon.

En er is naast de traditionele herdenking en bloemenhulde aandacht voor de actualiteit. Zal de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde onverwijld een feit zijn op 19 augustus?

Kan onze voorzitter de aankomende, beloofde staatshervorming reeds bekritiseren, of zal de ontbinding van dit koninkrijk bij gebrek aan een coherente regering in het verschiet liggen? Hoe dan ook vragen wij met gastspreker Johan Laeremans uw aandacht voor de problematiek van de Vlaamse Rand. Onze gastzangeres Micha Marah zal enkele liederen uit de jaren ‘80 opnieuw brengen, liederen die destijds de acties zoals ‘wij houden van ieder die het Vlaams karakter van onze gemeente eerbiedigt’ en de startende ‘Gordel’ rond Brussel mee ondersteunden.

Ook Hexa brengt liederen over Brussel, terwijl de actiegroepen en studentenverenigingen worden bedankt voor hun inzet in de Rand.

De historische bindteksten van Erik Verstraete en de scherpe actualiteitsverzen van Anton Aldi zullen ook nu het geheel stijlvol omkaderen.

Gust Teugels dirigeert fanfare en zangkoren, en leidt u allen in de samenzang. De muziekkapel van het VNJ is zoals ieder jaar weer present, terwijl het VNJ zelf opnieuw een kinderopvang organiseert.

Elke Heylen en Hans Schoofs nemen de presentatie opnieuw voor hun rekening, terwijl ook Wilfried Haesen zijn medewerking verleent.
Na de IJzerwake kan u bij pot en pint en zang oude bekenden ontmoeten op het IJzertreffen. Voor het eerst staan hier ook de boekenstanden onder een grote tent, waar u ze voor en na de wake kunt bezoeken. Een aanrader!

Vlaamse vrienden,

Vanaf donderdag voor de wake, zullen vrijwilligers weerom alles in het werk stellen om u zo goed mogelijk te ontvangen in Steenstrate. Maar...een weide blijft een weide, ook al verzetten onze vrijwilligers bergen door hun geloof in de goede zaak. Alleen het weer en alles wat daar bij komt kijken, hebben ze niet in de hand. Hou daar zeker rekening mee!

Tot zondag 19 augustus?
Wij rekenen op u allen

vzw IJzerwake

Zondag 25 augustus 2019: 18de IJzerwake