IJzerwake 2020

De 19de IJzerwake vindt plaats op zondag 30 augustus 2020 onder het motto: Vlaanderen eerst: Vlaams geld voor eigen mensen.

IJzerwake 2020

Niet de valse ‘solidariteit’ met Wallonië eerst.
Niet de valse ‘verantwoordelijkheid’ voor de asielindringers eerst.
Niet de partijen, de vakbonden, het koningshuis, de EU eerst.

Wel Vlaanderen eerst.
Want Vlaams geld moet er eerst zijn voor eigen mensen.

Ermee eens? Tot op de IJzerwake!

IJzerfolk

Om 14 uur start op een eigen podium sinds enkele jaren het gezellige festival ‘IJzerfolk’.  Vrolijke muziek van Vlaamse instrumenten als draailier, doedelzak en trekzak;  de bijhorende walsen, bourrés en kadrils;  en af en toe een scheutje zang…  Dat alles bij een Vlaams streekbiertje of een hapje, zoals het echte Vlamingen past.  En intussen ravotten de kinderen op de vlakbij gelegen springkastelen, zodat pa en ma (of de grootouders) hun kroost in het oog kunnen houden, én kunnen genieten van zang, dans en gezelligheid.  Ook dit jaar wordt het weer een topeditie!

IJzertreffen

Als jeugdbeweging mag het Vlaams Nationaal Jeugdverbond zich zeker de bevoorrechte partner noemen van de IJzerwake. Niet alleen stonden ze letterlijk aan de wieg van deze herdenking maar daarnaast zijn (oud-)VNJ’ers en sympathisanten ook onmisbaar bij de organisatie ervan.

Naast het terrein van de IJzerwake vindt u de grote tent van het IJzertreffen. Dé ontmoetingsplaats voor alle Vlamingen!  Wat bijpraten bij pot en pint, een goed gevuld buikje, dat weten we wel te regelen.

IJzerwakedorp

Het IJzerwakedorp is een geheel van ‘straten’ met tenten, waar bevriende handelaars hun diensten of waren aanbieden. Zij maken, met hun steun, de organisatie van de IJzerwake mee mogelijk.

U vindt er boeken, geschenkartikelen, wijnen, diensten, streekproducten en zoveel meer! Beslist een bezoek waard!

Voor handelaars en bedrijven is dit een unieke gelegenheid om voor een redelijke prijs, met eigen tenten, in contact te komen met een Vlaamsgezind publiek.

Hebt u interesse om als handelaar of verkoper dele te nemen aan het IJzerwakedorp?  Stuur dan een emailtje naar info@ijzerwake.org. Wij bezorgen u dan graag een dossiertje met alle informatie.

Kinderwake

Voor de kleinsten (van 5 tot en met 12 jaar) voorziet het VNJ een Kinderwake. Hier leert men al spelend de gedachte achter IJzerwake kennen. Spelend vormen dat is waar het VNJ net goed in is!

Kinderen komen hier meer te weten over de Eerste Wereldoorlog, de Vlaamse soldaten, de monumenten en natuurlijk het waarom en het belang van de
IJzerwake. Dit alles wordt op een speelse wijze ingekleed.

Aan het einde van de plechtigheid nemen alle kinderen samen vooraan aan het podium plaats, om samen met alle Vlamingen ons nationale volkslied, de Vlaamse leeuw, te zingen.  Een indrukwekkend moment!

De toegang tot de IJzerwake is voor kinderen tot 15 jaar gratis, de deelnameprijs aan de Kinderwake bedraagt 1 euro.

Wegbeschrijving naar Steenstrate

GPS-coördinaten

Volgende adresgegevens zullen u naar de parking van de IJzerwake leiden:
Van Raemdonckstraat, Ieper

Parkeerplaatsen

De bussen parkeren op de grote weg Ieper-Diksmuide. De weide is te voet bereikbaar via een jaagpad van een kleine kilometer naast het kanaal IJzer-Ieper. Bedevaartgangers die met de bus komen, kunnen gebruik maken van een trap die van de brug naar het lager gelegen jaagpad langs het kanaal leidt. Het jaagpad zelf is streng verboden voor voertuigen zonder vergunning (enkel voertuigen pendeldienst en Vlaams Kruis). Aan de stopplaatsen van de bussen wordt een pendeldienst voorzien voor mensen die niet goed te been zijn. Personen die in het bezit zijn van een rolwagen, brengen deze best mee.

Auto’s kunnen parkeren op onze parkeerweide naast de IJzerwakeweide (Van Raemdonckstraat, Ieper). Van op de grote weg volgt men de pijlen en de instructies van de parkeerwachters. Bij slecht weer wordt in overleg met de politie parkeerplaats voorzien langs de zijwegen van de hoofdweg. Gelieve steeds de instructies van onze eigen ordedienst en de politie op te volgen.

Met de bus

Er worden zoals vorig jaar bussen ingelegd vanuit heel Vlaanderen. Inschrijven voor deze bussen is verplicht.  De busregeling is momenteel nog niet online.

Google Maps

Te bekijken via https://goo.gl/maps/1xfZHgcZdhL2

Snelste weg vanuit het binnenland

Neem de E17 tot Kortrijk
Neem dan de E403 richting Brugge-Roeselare, en dan A19 tot Ieper-Noord (voorlopig eindpunt autosnelweg!)
Ga linksaf de Noorderring op (richting Poperinge).
± 1 km voorbij de lichten van het ‘Ieper Business Park’ (aan kilometerpaal 4 km) rechtsaf naar de N369
Onderaan de brug gaat u linksaf richting Diksmuide, u bevindt zich nu op de N369 Ieper-Diksmuide
Na ongeveer 6 km komt u aan het Kruis van Steenstrate
De IJzerwakeweide bevindt zich net voorbij de brug langs het jaagpad naast het Ieperleekanaal

Snelste weg als u van de Vlaamse Kust komt

Rij via Sint-Pieterskapelle of Pervijze naar Diksmuide
Aan de verkeerslichten in het centrum van Diksmuide neemt u de richting Ieper
U bevindt zich nu op de N369 Diksmuide-Ieper
Volg deze weg tot enkele kilometers voorbij Merkem
De IJzerwakeweide bevindt zich net voor de brug van Steenstrate langs het jaagpad naast het Ieperleekanaal

Medewerkers gezocht

Op vrijdag 28 augustus moet al heel wat werk verzet worden: de grote tent van het IJzertreffen wordt dan rechtgezet (vanaf 12.00 uur) en ook de andere tenten. Daarvoor zijn heel wat helpende handen nodig.

Maar vooral op zaterdag 29 augustus worden de weide en de omgeving in orde gemaakt. Alle medewerkers worden dan verwacht om 10.00 uur bij het podium.

Ook voor de afbouw doen we een beroep op uw medewerking. Want stoelen opruimen, tenten afbreken, op zondagavond of maandagmorgen de grote tent afbreken: het moet allemaal gebeuren. Ook hier geldt: vele handen maken het werk licht.

Aan alle medewerkers wordt dringend gevraagd zo snel mogelijk contact op te nemen met Lieve van Onckelen tel. 03 238 27 49 of medewerkers@ijzerwake.org.

Op de pagina Medewerkers gezocht vindt u meer informatie.

Adverteerders, sponsors en standhouders gezocht

De IJzerwake kan enkel bestaan dankzij haar trouwe vrienden.

Daarnaast wordt een wezenlijke bijdrage geleverd door onze sponsors.  Die sponsors kunnen – goed zichtbaar – hun (reclame)boodschap brengen, een (video)boodschap op ons LEDscherm tonen of publiciteit maken op de Herashekken, een gratis tent plaatsen in het IJzerwakedorp…

Een belangrijke bijdrage komt ook van onze (trouwe) adverteerders.  Zij komen met advertenties in kleur in het gratis programmaboek dat aan alle deelnemers wordt overhandigd.  De tarieven blijven onveranderd en dat al bijna 20 jaar lang.

In ons IJzerwakedorp zijn bedrijven en handelaars welkom met hun eigen tent en tafels voor verkoop aan onze bezoekers.  Boeken, geschenkartikelen, tijdschriften, diensten inzake energie en telecommunicatie:  Een unieke mogelijkheid om uw merk of product bij een groot Vlaamsgezind publiek te brengen.

Niet-commerciële verenigingen en particulieren tenslotte kunnen een tafel huren in de tent van het VNJ-IJzertreffen.

Bekijk op de pagina Adverteerders en sponsors gezocht alle mogelijkheden.