IJzerwake 2021

De volgende IJzerwake gaat door op:

Zondag 29 augustus 2021 om 11 uur

Op zondag 29 augustus is het zover: dan beleven we opnieuw een échte fysieke IJzerwake. Velen van ons hebben er naar uitgekeken: eindelijk terug gelijkgestemde trotse Vlamingen ontmoeten, en een signaal geven voor onze vrijheid!

De IJzerwake wordt dit jaar volkomen coronaveilig georganiseerd: met tafels voor het podium in plaats van rijen stoelen zodat de afstand gewaarborgd is, geen grote gesloten tent maar een lage en open ‘shelter’…  Alles verloopt dus in volkomen veiligheid; er is geen enkele reden, om niet te komen! We zien u graag terug… Of voor het eerst!

U kan naar IJzerwake komen zonder vaccinatiebewijs, zonder attest, zonder inschrijving vooraf: u komt gewoon naar de inkom van het terrein en koopt uw inkomticket (kenteken).  Opgelet, drank is verkrijgbaar, maar afgezien van de vooraf bestelde picknickpakketten (inschrijvingstermijn is nu voorbij) is er geen voeding aanwezig op de weide.  Breng dus zelf uw picknick mee!

IJzerwake 2021

Samen opkomen voor VRIJHEID VOOR VLAANDEREN

De IJzerwake komt dit jaar op voor onze VRIJHEID.
Vrijheid was lange tijd een heel vanzelfsprekend iets.

Vrij kunnen gaan en staan waar je wil. Samenkomen met wie je wil en wanneer je dat wil, vrij en vrank je mening kunnen zeggen en schrijven over van alles en nog wat.

En toen kwam corona. Met vrijheidsbeperkingen die soms verder gingen dan wat gedurende de oorlogsjaren gold. Los van de vraag in hoeverre dat allemaal nodig was moeten we toch een paar lessen trekken uit dat gebeuren.

Les 1: geen enkele vrijheid is definitief verworven. Onder het mom van “crisissituatie” is alles mogelijk. We moeten er waakzaam voor blijven.
Les 2: Wie ons voorhoudt dat Vlaamse onafhankelijkheid nu eenmaal alleen via een Belgische grondwetsherziening kan (en dus in de praktijk niet te realiseren valt) dwaalt. De coronacrisis leert dat de Belgische grondwet inderdaad opzij kan worden geschoven als er daartoe voldoende politieke wil is.

Maar ook elders wordt onze vrijheid bedreigd. Ongrijpbare censoren achter internetgiganten die bepalen wat we wel en niet mogen denken. Die bepalen welke tradities er op de schop mogen en welke boeken of stripverhalen er wel of niet mogen gelezen worden. Het begint met de strijd tegen een vermeend racisme of de strijd tegen nepnieuws (fake news in het Nederengels). Daarmee zal het natuurlijk niet ophouden. Sommige Franstalige partijen dromen er al langer van om al wie de miljardentransfers naar Waalse bodemloze putten aanklaagt weg te zetten als een racist.

Het “Weg met de voogden – zelfbestuur” van de Vlaamse frontsoldaten is daarom meer dan ooit actueel. Zelfbestuur betekent: los van België, maar ook los van alle betutteling.

En dus is het passend om even stil te staan bij de strijd waar het allemaal begon. In de loopgraven van de IJzer werden de fundamenten gelegd voor de hedendaagse Vlaamse beweging. Dat mogen we nooit uit het oog verliezen. En dus komen we ook dit jaar bijeen te Steenstrate, bij het monument voor de gebroeders Van Raemdonck.

Vrijheid voor Vlaanderen, vrijheid voor de Vlamingen: DAT is waar het om gaat.

Om wachtrijen te vermijden vragen we iedereen om zijn inkomticket (kenteken) online te bestellen en te betalen via de webwinkel op onze webstek:

https://ijzerwake.org/webwinkel/

Na bestelling en betaling wordt uw inkomticket (kenteken) naar u thuis per post opgestuurd.

Wij zijn trots een gezins- en jeugdbewegingsvriendelijk evenement.  Toegang tot de IJzerwake is gratis onder de 18 jaar!  Ook voor leden van jeugdbewegingen in uniform is de toegang gratis. Welkom!

Als gezinsvriendelijk evenement laat IJzerwake uiteraard toe dat u eigen eten en drank meebrengt.

Er zijn ook picknickpakketten te verkrijgen op de weide, in een leuke unieke tas, voor slechts 10 euro. Deze tassen met inhoud zijn enkel te verkrijgen na bestelling en betaling online.

https://ijzerwake.org/webwinkel/

Na betaling ontvangt u via epost een tegoedbon, die u zelf dient af te drukken en mee te brengen naar de IJzerwake. Die wordt dan ingewisseld voor een picknicktas met inhoud in de ‘picknickzone’, die zich onder een grote shelter bevindt op de plaats waar voorheen de grote tent stond.

VERVOER, INSCHRIJVEN VOOR DE BUSSEN

Naar de IJzerwake komen kan op vele manieren: de voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Wij voorzien deze keer ook bustransport van het treinstation Ieper om 9:30 uur naar de IJzerwake.

Met de auto komen kan natuurlijk ook: een ruime gratis parking is voorzien.

Maar je kan natuurlijk ook gezellig met andere Vlamingen met onze bussen meerijden. Met maar liefst 46 opstapplaatsen is er zeker eentje bij u in de buurt.

Inschrijven voor het busvervoer vooraf is absoluut noodzakelijk. De uiterste inschrijvingsdatum is maandag 23 augustus. Die zal deze keer strikt nageleefd worden, dus te laat is te laat!

Online inschrijven voor de bus

Dit gebeurt dit jaar via de webwinkel van onze webstek:

https://ijzerwake.org/webwinkel/

(Na 23.8 is deze mogelijkheid niet meer zichtbaar.)

Klik onder de tekst op de derde categorie: ‘Bustickets’.
Kies uit de bustickets de door u gekozen opstapplaats.
Vul vervolgens alle gegevens in die onze webwinkel u vraagt, plaats uw bestelling en verricht uw betaling. Uw busticket wordt u dan per email toegestuurd; u dient het af te drukken en mee te brengen naar de opstapplaats, als bewijs van betaling.

Telefonisch inschrijven voor de bus
Alhoewel wij oproepen zoveel mogelijk online te bestellen, kan er ook ingeschreven worden tot 23.8 via de permanentie voor de businschrijvingen :
Contactpersoon : Jos Wouters. Telefoonnummer: 03/334.63.55. (8 u. t.e.m. 20 u.) ofwel indien geen antwoord, op GSM-nummer: 0496/75.47.48. Gelieve dan mede te delen: Opstapplaats, naam, gemeente, e-mailadres (indien in bezit) en telefoonnummer.

IJzerwake is vrijwilligerswerk, dus wij danken u om onze medewerkers hoffelijk te behandelen.  23.8 is de uiterste inschrijvingsdatum.

U kan niet inschrijven voor meerdere personen, zonder de gegevens van die personen mede te delen. U hebt dus ook van die andere mensen naam, gemeente, mailadres en telefoonnummer nodig. Wees ook zeker dat wie u inschrijft ook effectief zal meegaan: lege plaatsen kosten IJzerwake geld…

Inschrijvingen zijn zoals gezegd mogelijk tot uiterlijk 23 augustus, datum die strikt zal nageleefd worden. 

IJzerfolk

Om 14 uur start op het hoofdpodium het gezellige festival ‘IJzerfolk’.  Vrolijke muziek van Vlaamse instrumenten als draailier, doedelzak en trekzak;  de bijhorende walsen, bourrés en kadrils;  en af en toe een scheutje zang…  Dat alles bij een Vlaams streekbiertje of een hapje, zoals het echte Vlamingen past.  En intussen ravotten de kinderen op de vlakbij gelegen springkastelen, zodat pa en ma (of de grootouders) hun kroost in het oog kunnen houden, én kunnen genieten van zang, dans en gezelligheid.  Ook dit jaar wordt het weer een topeditie!

IJzertreffen

Als jeugdbeweging mag het Vlaams Nationaal Jeugdverbond zich zeker de bevoorrechte partner noemen van de IJzerwake. Niet alleen stonden ze letterlijk aan de wieg van deze herdenking maar daarnaast zijn (oud-)VNJ’ers en sympathisanten ook onmisbaar bij de organisatie ervan.

Naast het terrein van de IJzerwake komt er dit jaar een grote picknick-shelterplaats van het IJzertreffen. Dé ontmoetingsplaats voor alle Vlamingen!  Picknickpakketten zullen te verkrijgen zijn, drank kan vlot en veilig afgehaald worden.  Wat bijpraten bij pot en pint, dat weten we wel te regelen.

IJzerwakedorp

Het IJzerwakedorp is een geheel van ‘straten’ met tenten, waar bevriende handelaars hun diensten of waren aanbieden. Zij maken, met hun steun, de organisatie van de IJzerwake mee mogelijk.

U vindt er boeken, geschenkartikelen, wijnen, diensten, streekproducten en zoveel meer! Beslist een bezoek waard!

Voor handelaars en bedrijven is dit een unieke gelegenheid om voor een redelijke prijs, met eigen tenten, in contact te komen met een Vlaamsgezind publiek.

Hebt u interesse om als handelaar of verkoper deel te nemen aan het IJzerwakedorp?  Stuur dan een emailtje naar info@ijzerwake.org. Wij bezorgen u dan graag een dossiertje met alle informatie.

Bij de editie 2021 voegen we ook een hele reeks Vlaamsgezinde verenigingen toe aan de standhouders.

Kinderwake

Voor de kleinsten (van 5 tot en met 12 jaar) voorziet het VNJ een Kinderwake. Hier leert men al spelend de gedachte achter IJzerwake kennen. Spelend vormen dat is waar het VNJ net goed in is!

Kinderen komen hier meer te weten over de Eerste Wereldoorlog, de Vlaamse soldaten, de monumenten en natuurlijk het waarom en het belang van de
IJzerwake. Dit alles wordt op een speelse wijze ingekleed.

Aan het einde van de plechtigheid nemen alle kinderen samen vooraan aan het podium plaats, om samen met alle Vlamingen ons nationale volkslied, de Vlaamse leeuw, te zingen.  Een indrukwekkend moment!

De toegang tot de IJzerwake is onder 18 jaar trouwens volledig gratis.

Wegbeschrijving naar Steenstrate

GPS-coördinaten

Volgende adresgegevens zullen u naar de parking van de IJzerwake leiden:
Van Raemdonckstraat, Ieper

Parkeerplaatsen

De bussen parkeren op de grote weg Ieper-Diksmuide. De weide is te voet bereikbaar via een jaagpad van een kleine kilometer naast het kanaal IJzer-Ieper. Bedevaartgangers die met de bus komen, kunnen gebruik maken van een trap die van de brug naar het lager gelegen jaagpad langs het kanaal leidt. Het jaagpad zelf is streng verboden voor voertuigen zonder vergunning (enkel voertuigen pendeldienst en Vlaams Kruis). Aan de stopplaatsen van de bussen wordt een pendeldienst voorzien voor mensen die niet goed te been zijn. Personen die in het bezit zijn van een rolwagen, brengen deze best mee.

Auto’s kunnen parkeren op onze parkeerweide naast de IJzerwakeweide (Van Raemdonckstraat, Ieper). Van op de grote weg volgt men de pijlen en de instructies van de parkeerwachters. Bij slecht weer wordt in overleg met de politie parkeerplaats voorzien langs de zijwegen van de hoofdweg. Gelieve steeds de instructies van onze eigen ordedienst en de politie op te volgen.

Met de bus

Er worden zoals vorig jaar bussen ingelegd vanuit heel Vlaanderen. Inschrijven voor deze bussen is verplicht.  De busregeling is momenteel nog niet online.

Google Maps

Te bekijken via https://goo.gl/maps/1xfZHgcZdhL2

Snelste weg vanuit het binnenland

Neem de E17 tot Kortrijk
Neem dan de E403 richting Brugge-Roeselare, en dan A19 tot Ieper-Noord (voorlopig eindpunt autosnelweg!)
Ga linksaf de Noorderring op (richting Poperinge).
± 1 km voorbij de lichten van het ‘Ieper Business Park’ (aan kilometerpaal 4 km) rechtsaf naar de N369
Onderaan de brug gaat u linksaf richting Diksmuide, u bevindt zich nu op de N369 Ieper-Diksmuide
Na ongeveer 6 km komt u aan het Kruis van Steenstrate
De IJzerwakeweide bevindt zich net voorbij de brug langs het jaagpad naast het Ieperleekanaal

Snelste weg als u van de Vlaamse Kust komt

Rij via Sint-Pieterskapelle of Pervijze naar Diksmuide
Aan de verkeerslichten in het centrum van Diksmuide neemt u de richting Ieper
U bevindt zich nu op de N369 Diksmuide-Ieper
Volg deze weg tot enkele kilometers voorbij Merkem
De IJzerwakeweide bevindt zich net voor de brug van Steenstrate langs het jaagpad naast het Ieperleekanaal

Medewerkers steeds welkom

Op de vrijdag voorafgaand aan de IJzerwake moet al heel wat werk verzet worden: de grote tent van het IJzertreffen wordt dan rechtgezet (vanaf 12.00 uur) en ook de andere tenten. Daarvoor zijn heel wat helpende handen nodig.

Maar vooral op zaterdag voordien worden de weide en de omgeving in orde gemaakt. Alle helpende handen zijn dan welkom om 10.00 uur bij het podium.

Ook voor de afbouw doen we een beroep op uw medewerking. Want stoelen opruimen, tenten afbreken, op zondagavond of maandagmorgen de grote tent afbreken: het moet allemaal gebeuren. Ook hier geldt: vele handen maken het werk licht.

Al wie wil meewerken is van harte welkom, en wordt gevraagd contact op te nemen met onze secretaris Lieve van Onckelen via medewerkers@ijzerwake.org.

Op de pagina Medewerkers gezocht vindt u nog meer informatie.

Adverteerders, sponsors en standhouders gezocht

De IJzerwake kan enkel bestaan dankzij haar trouwe vrienden.

Daarnaast wordt een wezenlijke bijdrage geleverd door onze sponsors.  Die sponsors kunnen – goed zichtbaar – hun (reclame)boodschap brengen, een (video)boodschap op ons LEDscherm tonen of publiciteit maken op de Herashekken, een gratis tent plaatsen in het IJzerwakedorp…

Een belangrijke bijdrage komt ook van onze (trouwe) adverteerders.  Zij komen met advertenties in kleur in het gratis programmaboek dat aan alle deelnemers wordt overhandigd.  De tarieven blijven onveranderd en dat al bijna 20 jaar lang.

In ons IJzerwakedorp zijn bedrijven en handelaars welkom met hun eigen tent en tafels voor verkoop aan onze bezoekers.  Boeken, geschenkartikelen, tijdschriften, diensten inzake energie en telecommunicatie:  Een unieke mogelijkheid om uw merk of product bij een groot Vlaamsgezind publiek te brengen.

Niet-commerciële verenigingen en particulieren tenslotte kunnen een tafel huren in de tent van het VNJ-IJzertreffen.

Bekijk op de pagina Adverteerders en sponsors gezocht alle mogelijkheden.

Deelname aan de Bloemenhulde

De bloemenhulde is een indrukwekkend onderdeel van de IJzerwake.  Hopelijk zullen ook dit jaar veel personen en verantwoordelijken van organisaties of afdelingen hun steentje willen bijdragen.

De tarieven zijn:

Bloementuil met lint en tekst: € 18

Bloemstuk: € 30

Bloemstuk met lint en tekst: € 35

Bloemenkrans: € 103

Bloemenkrans met lint en tekst: € 108

Deelname in de bloemenhulde door het bestuur: een vrije bijdrage

Gelieve het gekozen bedrag voor 23 augustus te storten op rekeningnummer BE33 7330 1128 2746 met vermelding ‘bloemen’. Wie een lint met tekst (wit, zwart-geel of oranje-wit-blauw) wenst wordt verzocht de tekst per telefoon of e-postbericht door te geven aan het secretariaat en dit graag eveneens voor 23 augustus.

Meer info: info@ijzerwake.org of 03 238 27 49

Deelname aan de Vlaggenparade

We doen een warme oproep aan alle vaandrigs van Vlaamse verenigingen om deel te nemen aan de vlaggenparade tijdens de apotheose. Deze vlaggen zijn welkom: Leeuwenvlaggen en Dietse oranje-blanje-bleuvlaggen (zonder enige verdere vermelding), officiële vlaggen van een actieve, bestaande, niet-partijpolitieke Vlaamse vereniging met een goede reputatie binnen de Vlaamse Beweging. Voor historische vlaggen van niet meer bestaande verenigingen kan het bestuur van IJzerwake een uitzondering toestaan. Dit geldt ook voor vlaggen van regio’s en naties binnen Europa met een separatistische/independentische of federalistische historische minderheid of meerderheid en vlaggen van Nederlandssprekende landen of regio’s buiten Vlaanderen (bvb. voor de oude Zuid-Afrikaanse vlag en de vierkleur van de Zuid-Afrikaanse Boeren).

Alle vlaggen die afbreuk doen aan het Vlaams-nationaal karakter van de IJzerwake en/of als provocatief of schadelijk voor de goede naam van IJzerwake of de Vlaamse Beweging in het algemeen worden beschouwd, worden niet toegelaten.

Praktisch

Alle vaandrigs, die willen deelnemen aan de vlaggenparade dienen zich bij aankomst op de weide van de IJzerwake te melden bij de tent van de vlaggencontrole, tegenover het podium niet ver van  de hoofdingang aan het jaagpad. Toegang met verenigingsvlaggen aan de ingang bij de parking is om praktische redenen niet mogelijk. De verantwoordelijke voor de vlaggencontrole beoordeelt namens het bestuur van de vzw IJzerwake of de aangeboden vlag beantwoordt aan de vermelde criteria. Na goedkeuring ontvangt de vaandrig een vlaggenlint waarmee hij aan de vlaggenparade kan deelnemen. Hij verneemt dan ook waar en wanneer hij zich met zijn verenigingsvlag moet opstellen voor deelname aan de vlaggenparade. Dit staat ook vermeld in de programmabrochure.