IJzerwake 2022

De volgende IJzerwake gaat door op:

Zaterdag 27 augustus 2022 vanaf ?? uur

Jazeker, u leest het goed: de IJzerwake wordt een tweedaags gebeuren dat al start op zaterdag, met kampeermogelijkheid!

Verwacht je op zaterdag aan een programma gericht op een jonger publiek, met stevige muziek en sfeer tot in de vroege uurtjes.

Alle informatie zal hier volgen!

Zondag 28 augustus 2022 om 11 uur

Op zondag vindt om 11 uur de traditionele IJzerwake plaats, met Misviering, plechtigheid, het zingen van de nationale leideren waaronder de Vlaamse Leeuw, ons IJzerwakedorp, en het afsluitende muziekfestival IJzerfolk.

Meer informatie zal hier volgen!

IJzerfolk

Om 14 uur start op het hoofdpodium het gezellige festival ‘IJzerfolk’.  Vrolijke muziek van Vlaamse instrumenten als draailier, doedelzak en trekzak;  de bijhorende walsen, bourrés en kadrils;  en af en toe een scheutje zang…  Dat alles bij een Vlaams streekbiertje of een hapje, zoals het echte Vlamingen past.  En intussen ravotten de kinderen op de vlakbij gelegen springkastelen, zodat pa en ma (of de grootouders) hun kroost in het oog kunnen houden, én kunnen genieten van zang, dans en gezelligheid.  Ook dit jaar wordt het weer een topeditie!

IJzertreffen

Als jeugdbeweging mag het Vlaams Nationaal Jeugdverbond zich zeker de bevoorrechte partner noemen van de IJzerwake. Niet alleen stonden ze letterlijk aan de wieg van deze herdenking maar daarnaast zijn (oud-)VNJ’ers en sympathisanten ook onmisbaar bij de organisatie ervan.

Naast het terrein van de IJzerwake komt er dit jaar een grote picknick-shelterplaats van het IJzertreffen. Dé ontmoetingsplaats voor alle Vlamingen!  Wat bijpraten bij pot en pint, dat weten we wel te regelen.

IJzerwakedorp

Het IJzerwakedorp is een geheel van ‘straten’ met tenten, waar bevriende handelaars hun diensten of waren aanbieden. Zij maken, met hun steun, de organisatie van de IJzerwake mee mogelijk.  U vindt er boeken, geschenkartikelen, wijnen, diensten, streekproducten en zoveel meer! Beslist een bezoek waard!

Tegelijk stellen alle Vlaamsgezinde verenigingen zich graag aan u voor.  Jeugdorganisaties, studentenverenigingen, tijdschriften, fondsen, actiegroepen: u vindt ze hier allemaal.  Dit is het dorp waar de hele Vlaamse beweging present is!

Voor handelaars en bedrijven is dit een unieke gelegenheid om voor een redelijke prijs, met eigen tenten, in contact te komen met een Vlaamsgezind publiek.

Hebt u interesse om als handelaar of verkoper deel te nemen aan het IJzerwakedorp?  Stuur dan een emailtje naar info@ijzerwake.org. Wij bezorgen u dan graag een dossiertje met alle informatie.

Kinderwake

Voor de kleinsten (van 5 tot en met 12 jaar) voorziet het VNJ een Kinderwake. Hier leert men al spelend de gedachte achter IJzerwake kennen. Spelend vormen dat is waar het VNJ net goed in is!

Kinderen komen hier meer te weten over de Eerste Wereldoorlog, de Vlaamse soldaten, de monumenten en natuurlijk het waarom en het belang van de
IJzerwake. Dit alles wordt op een speelse wijze ingekleed.

Aan het einde van de plechtigheid nemen alle kinderen samen vooraan aan het podium plaats, om samen met alle Vlamingen ons nationale volkslied, de Vlaamse leeuw, te zingen.  Een indrukwekkend moment!

De toegang tot de IJzerwake is onder 18 jaar trouwens volledig gratis.

Wegbeschrijving naar Steenstrate

GPS-coördinaten

Volgende adresgegevens zullen u naar de parking van de IJzerwake leiden:
Van Raemdonckstraat, Ieper

Parkeerplaatsen

De bussen parkeren op de grote weg Ieper-Diksmuide. De weide is te voet bereikbaar via een jaagpad van een kleine kilometer naast het kanaal IJzer-Ieper. Bedevaartgangers die met de bus komen, kunnen gebruik maken van een trap die van de brug naar het lager gelegen jaagpad langs het kanaal leidt. Het jaagpad zelf is streng verboden voor voertuigen zonder vergunning (enkel voertuigen pendeldienst en Vlaams Kruis). Aan de stopplaatsen van de bussen wordt een pendeldienst voorzien voor mensen die niet goed te been zijn. Personen die in het bezit zijn van een rolwagen, brengen deze best mee.

Auto’s kunnen parkeren op onze parkeerweide naast de IJzerwakeweide (Van Raemdonckstraat, Ieper). Van op de grote weg volgt men de pijlen en de instructies van de parkeerwachters. Bij slecht weer wordt in overleg met de politie parkeerplaats voorzien langs de zijwegen van de hoofdweg. Gelieve steeds de instructies van onze eigen ordedienst en de politie op te volgen.

Met de bus

Er worden zoals vorig jaar bussen ingelegd vanuit heel Vlaanderen. Inschrijven voor deze bussen is verplicht.  De busregeling is momenteel nog niet online.

Google Maps

Te bekijken via https://goo.gl/maps/1xfZHgcZdhL2

Snelste weg vanuit het binnenland

Neem de E17 tot Kortrijk
Neem dan de E403 richting Brugge-Roeselare, en dan A19 tot Ieper-Noord (voorlopig eindpunt autosnelweg!)
Ga linksaf de Noorderring op (richting Poperinge).
± 1 km voorbij de lichten van het ‘Ieper Business Park’ (aan kilometerpaal 4 km) rechtsaf naar de N369
Onderaan de brug gaat u linksaf richting Diksmuide, u bevindt zich nu op de N369 Ieper-Diksmuide
Na ongeveer 6 km komt u aan het Kruis van Steenstrate
De IJzerwakeweide bevindt zich net voorbij de brug langs het jaagpad naast het Ieperleekanaal

Snelste weg als u van de Vlaamse Kust komt

Rij via Sint-Pieterskapelle of Pervijze naar Diksmuide
Aan de verkeerslichten in het centrum van Diksmuide neemt u de richting Ieper
U bevindt zich nu op de N369 Diksmuide-Ieper
Volg deze weg tot enkele kilometers voorbij Merkem
De IJzerwakeweide bevindt zich net voor de brug van Steenstrate langs het jaagpad naast het Ieperleekanaal

Medewerkers steeds welkom

Op de vrijdag voorafgaand aan de IJzerwake moet al heel wat werk verzet worden: de grote tent van het IJzertreffen wordt dan rechtgezet (vanaf 12.00 uur) en ook de andere tenten. Daarvoor zijn heel wat helpende handen nodig.

Maar vooral op zaterdag voordien worden de weide en de omgeving in orde gemaakt. Alle helpende handen zijn dan welkom om 10.00 uur bij het podium.

Ook voor de afbouw doen we een beroep op uw medewerking. Want stoelen opruimen, tenten afbreken, op zondagavond of maandagmorgen de grote tent afbreken: het moet allemaal gebeuren. Ook hier geldt: vele handen maken het werk licht.

Al wie wil meewerken is van harte welkom, en wordt gevraagd contact op te nemen met onze secretaris Lieve van Onckelen via medewerkers@ijzerwake.org.

Op de pagina Medewerkers gezocht vindt u nog meer informatie.

Adverteerders, sponsors en standhouders gezocht

De IJzerwake kan enkel bestaan dankzij haar trouwe vrienden.

Daarnaast wordt een wezenlijke bijdrage geleverd door onze sponsors.  Die sponsors kunnen – goed zichtbaar – hun (reclame)boodschap brengen, een (video)boodschap op ons LEDscherm tonen of publiciteit maken op de Herashekken, een gratis tent plaatsen in het IJzerwakedorp…

Een belangrijke bijdrage komt ook van onze (trouwe) adverteerders.  Zij komen met advertenties in kleur in het gratis programmaboek dat aan alle deelnemers wordt overhandigd.  De tarieven blijven onveranderd en dat al bijna 20 jaar lang.

In ons IJzerwakedorp zijn bedrijven en handelaars welkom met hun eigen tent en tafels voor verkoop aan onze bezoekers.  Boeken, geschenkartikelen, tijdschriften, diensten inzake energie en telecommunicatie:  Een unieke mogelijkheid om uw merk of product bij een groot Vlaamsgezind publiek te brengen.

Niet-commerciële verenigingen en particulieren tenslotte kunnen een tafel huren in de tent van het VNJ-IJzertreffen.

Bekijk op de pagina Adverteerders en sponsors gezocht alle mogelijkheden.

Deelname aan de Bloemenhulde

De bloemenhulde is een indrukwekkend onderdeel van de IJzerwake.  Hopelijk zullen ook dit jaar veel personen en verantwoordelijken van organisaties of afdelingen hun steentje willen bijdragen.

De tarieven zijn:

Bloementuil met lint en tekst: € 18

Bloemstuk: € 30

Bloemstuk met lint en tekst: € 35

Bloemenkrans: € 103

Bloemenkrans met lint en tekst: € 108

Deelname in de bloemenhulde door het bestuur: een vrije bijdrage

Gelieve het gekozen bedrag voor 23 augustus te storten op rekeningnummer BE33 7330 1128 2746 met vermelding ‘bloemen’. Wie een lint met tekst (wit, zwart-geel of oranje-wit-blauw) wenst wordt verzocht de tekst per telefoon of e-postbericht door te geven aan het secretariaat en dit graag eveneens voor 23 augustus.

Meer info: info@ijzerwake.org of 03 238 27 49

Deelname aan de Vlaggenparade

We doen een warme oproep aan alle vaandrigs van Vlaamse verenigingen om deel te nemen aan de vlaggenparade tijdens de apotheose. Deze vlaggen zijn welkom: Leeuwenvlaggen en Dietse oranje-blanje-bleuvlaggen (zonder enige verdere vermelding), officiële vlaggen van een actieve, bestaande, niet-partijpolitieke Vlaamse vereniging met een goede reputatie binnen de Vlaamse Beweging. Voor historische vlaggen van niet meer bestaande verenigingen kan het bestuur van IJzerwake een uitzondering toestaan. Dit geldt ook voor vlaggen van regio’s en naties binnen Europa met een separatistische/independentische of federalistische historische minderheid of meerderheid en vlaggen van Nederlandssprekende landen of regio’s buiten Vlaanderen (bvb. voor de oude Zuid-Afrikaanse vlag en de vierkleur van de Zuid-Afrikaanse Boeren).

Alle vlaggen die afbreuk doen aan het Vlaams-nationaal karakter van de IJzerwake en/of als provocatief of schadelijk voor de goede naam van IJzerwake of de Vlaamse Beweging in het algemeen worden beschouwd, worden niet toegelaten.

Praktisch

Alle vaandrigs, die willen deelnemen aan de vlaggenparade dienen zich bij aankomst op de weide van de IJzerwake te melden bij de tent van de vlaggencontrole, tegenover het podium niet ver van  de hoofdingang aan het jaagpad. Toegang met verenigingsvlaggen aan de ingang bij de parking is om praktische redenen niet mogelijk. De verantwoordelijke voor de vlaggencontrole beoordeelt namens het bestuur van de vzw IJzerwake of de aangeboden vlag beantwoordt aan de vermelde criteria. Na goedkeuring ontvangt de vaandrig een vlaggenlint waarmee hij aan de vlaggenparade kan deelnemen. Hij verneemt dan ook waar en wanneer hij zich met zijn verenigingsvlag moet opstellen voor deelname aan de vlaggenparade. Dit staat ook vermeld in de programmabrochure.